menu

Projecten die bij het IMGN onderhanden zijn:
De Nederlandse muntwetgeving 1813-2002.
Een online beschikbaar bestand met de volledige teksten van alle wet- en regelgeving met betrekking tot de Nederlandse munten uit de gulden-tijd. Het merendeel van de wetteksten is thans beschikbaar. U bereikt de online-publicaties via de home-page.


De Nederlandse muntwetgeving vůůr 1813.
Inmiddels wordt een begin gemaakt om ook wetgeving uit het tijdvak van het Koninkrijk Holland (1806-1810) en wet- en regelgeving uit de periode van de Republiek op de site te plaatsen. Het spits is afgebeten met een transcriptie van het Leicester-plakkaat van 1586. U bereikt de online-publicaties via de home-page.


De rekeningen van de Gelderse muntmeester Bernaert Proys.
De bronpublicatie van de enige twee bekende rekeningen van muntmeester Proys over de jaren 1481 - 1485, transcriptie en historische inleiding door A.H. Groustra-Werdekker, is in september 2013 verschenen bij uitgeverij Clinkaert. Er wordt nog gewerkt aan een tijdschriftartikel waarin de vele gegevens die de rekeningen bevatten van commentaar worden voorzien.


De Amsterdamse Munt 1672-1673.
De studie naar dit onderwerp, dat al langere tijd een aandachtsgebied van de auteurs vormt, moet binnenkort leiden tot een klein boekje over de kortdurende muntslag in onze hoofdstad. Door Scheffers en Van der Beek. Klik door voor een voorbeschouwing.


Betaalmiddelen van plantages in Nederlandsch IndiŽ.
Er komt een nieuwe catalogus van het plantagegeld van Nederlands IndiŽ. Na Lansen (1992) en Lansen & Wells (2001) is een update onvermijdelijk. Nieuw onderzoek heeft zo'n wijziging in de huidige beschrijving van de tokens veroorzaakt dat aan een nieuwe nummering (helaas) niet valt te ontkomen. Binnenkort vindt u hier een voorbeschouwing.